Spletna stran uporablja piškotke. Več preberite tukaj.
DOVOLI PIŠKOTKE
Maček Muri
Več ...
Kajetan Kovič
Več ...
Jelka Reichman
Več ...
Neca Falk in Jerko Novak
Več ...

Maček Muri: najbolj priljubljen maček pri nas

Muri s svojimi mačjimi prijatelji prebiva v slikanici, ki je prvič izšla leta 1975. Takrat, pred 40 leti, sta svoje ustvarjalne moči zelo uspešno združila pisatelj in pesnik Kajetan Kovič ter ilustratorka Jelka Reichman. Rodila se je slikanica, ki ji v slovenskem založniškem prostoru ni para.

Usoda resničnega mačka Murija

Kajetan Kovič je imel mačke rad že od nekdaj, kot nam je zaupala njegova hči, Nina Brala. Pri Kovičevih doma so vedno imeli mačke. Takole je v knjigi Jutranji sprehajalec zapisal Kovič: »V Ljubljani smo najprej imeli Mikija, ki je bil pravzaprav Mikica. Ob velikih počitnicah smo jo preselili v Radence k mojim staršem, ki so takrat stanovali v šoli, in je imela mlade na šolskem podstrešju. V zameno smo od mamine prijateljice dobili Murija, ki pa mu je v Ljubljani neprijazen človek z zalučanim kamnom strl nogo in smo tudi njega, da bi ga obvarovali pred novimi hudobijami, odpeljali na Štajersko.« Kajetan Kovič je tako resničnemu Muriju naredil opornico in poskrbel, da je mucek živel dalje na podeželju. Poleg dostojnega življenja pa mu je podaril še nekaj – nesmrtnost, saj je bil ravno ta maček navdih za pravljico o mačku Muriju.

Tandem za uspeh: Kajetan in Jelka

Kajetan Kovič ni niti slutil, da bo knjiga postala tako priljubljena. O njenem nastajanju je nekoč zapisal: »Maček Muri mi je bila igra in ob pisanju sem se zelo zabaval. Namenil sem jo svojemu sinu, ki je ravno takrat odraščal.« Seveda pa Muri ne bi bil Muri brez ilustracij, ki jih je prispevala Jelka Reichman, ena naših najbolj priljubljenih ilustratork. Na vprašanje, v čem je skrivnost uspeha Mačka Murija, je odgovorila, da je čar najbrž kar v preprostosti: »Mislim, da je tako s strani pisatelja kot ilustratorja stvar zelo preprosta. Dobro, kakovostno in enostavno, to je recept. Brez kompliciranja.«


Od leve proti desni: Jelka Reichman, Muri in Kajetan Kovič.

Uspešnica, da ji ni para

Da bo slikanica o pripetljajih simpatičnega mačka in njegovih prijateljih doživela več kot 20 ponatisov in se bo prodala v več kot 150 000 izvodih, ni niti v najbolj optimističnih sanjah pričakoval nihče. Vsekakor pa velja, da se je iz leta v leto veselijo nove generacije malih poslušalcev in bralcev ter njihovih staršev. Mnoge pesmice so skoraj ponarodele, otroških zabav in pogosto tudi zabav za odrasle si ne moremo predstavljati brez Murijevih pesmi, kot pribito, skratka, drži, da nas ta simpatični črni muc s predirljivimi zelenimi očmi in rožnatim smrčkom vedno znova spravi v dobro voljo.

Še na mnoga leta, dragi Muri!

*Vir: Mladinska knjiga Založba; zapis Nine Brala in Ciciklepet z Jelko Reichman v reviji Pogled, MKZ, 2015. Fotografije: Arhiv MKZ, Shutterstock.

Kajetan Kovič

Kajetan Kovič, pesnik, pisatelj in prevajalec, se je rodil 21. oktobra 1931 v Mariboru. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz svetovne književnosti in literarne teorije. Krajši čas je bil novinar, nato pa od leta 1958 do upokojitve leta 1992 urednik leposlovja in glavni urednik pri Državni založbi Slovenije v Ljubljani. Bil je redni član SAZU-ja, za svoje delo pa je prejel številna priznanja, med njimi Prešernovo in Levstikovo nagrado, zlatnik poezije in srednjeevropsko nagrado CET (Central European Time Prize). V srca otrok se je zapisal s številnimi priljubljenimi slikanicami (Maček Muri, Mačji sejem, Moj prijatelj Piki Jakob, Zmaj Direndaj, Pajacek in punčka …) in pesmicami. Najbolj znana je gotovo že ponarodela Kekčeva pesem, za katero je Kajetan Kovič daljnega leta 1963 prispeval besedilo. Umrl je 7. novembra 2014.

Knjige Kajetana Koviča najdeš TUKAJ!

Jelka Reichman

Jelka Reichman, ilustratorka, je bila rojena 23. avgusta 1939 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo in se med študijem preživljala s poučevanjem. Kasneje je zajadrala v svobodnejšo službo ilustratorke. Njena velika vzornica je Marlenka Stupica. Leta 1964 je ilustrirala svojo prvo slikanico, Kettejevo Šiviljo in škarjice. Sledile so ji druge, zelo znane in priljubljene: Miškolin, Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Pajacek in punčka, Zmaj Direndaj, Dvanajst slonov, Medvedki sladkosnedki, Levi devžej … Mnoge med njimi so bile prevedene in izdane tudi na tujem. Že desetletja riše tudi za reviji Ciciban in Cicido. Doslej je ilustrirala že več kot 200 knjig. Za svoje ustvarjanje je bila večkrat nagrajena. Najpomembnejša med nagradami je prav gotovo Smrekarjeva nagrada za življenjsko delo, ki jo je prejela leta 2002 na Bienalu slovenske ilustracije.

Knjige Jelke Reichman najdeš TUKAJ!

Jerko Novak & Neca Falk


Foto Tone Stojko

Glasbeni projekt Maček Muri in muca Maca avtorja glasbe Jerka Novaka in izvajalke Nece Falk sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke. Glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot projekt, prinaša različne glasbene zvrsti in je postal prava glasbena biblija za otroke – in tudi njihove starše!

Jerko Novak je priznani kitarist, glasbeni pedagog in skladatelj, ki piše glasbo za gledališke predstave, radijske in televizijske oddaje ter film. Koncertira doma in v tujini, poučuje kitaro na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Neca Falk je izdala že več albumov za otroke in odrasle – zadnjega, z naslovom Od daleč, v letu 2014. Sicer pa je vsestranska umetnica, ki se je ukvarjala in se še ukvarja z gledališčem, fotografijo in tudi s slikarstvom. Sodelovanje med Kovičem in obema glasbenikoma se je začelo pri predstavi s Kovičevim besedilom Zlata ladja. Ker so se odlično ujeli, je pesnik predlagal, da bi svoje moči združili tudi pri Muriju. To jim je uspelo leta 1984 in Murijeva kaseta je takoj postala velika uspešnica. Tudi zato, ker je Neca pesmi o mačku Muriju in njegovih prijateljih odpela z vso predanostjo. Vedela je, da gre zares, saj je nekoč izjavila, da so otroci najbolj iskrena publika, torej jih ne gre podcenjevati. Poleg tega se Jerko Novak ni bal v glasbi za otroke uporabiti resnejših in raznolikih melodij, ritmov in inštrumentov. Zavedal se je, da je dobra glasba najboljša popotnica za otroke, kajti, kot je izjavil v nekem pogovoru: »Jaz sem prepričan, če človek nekaj posluša v otroštvu, da mu to ostane za vedno.« Neca mu je samo pritrdila.

CD Maček Muri z glasbo Mačje godbe najdeš TUKAJ!

Vir: www.rtvslo.si

Knjige